lauantai 10. maaliskuuta 2012

Keittiön valaistuksesta


Keittiö on tila, jossa vietetään paljon aikaa ja siellä työskentely vaatii tehokkaan valaistuksen.

Keittiön valaistusta suunnitellessa tulee ottaa huomioon eri kohteiden valaisu: erilliset työvalot liedelle ja työtasolle sekä keittiön yleisvalaistus. 

Keittiön yleisvalaistus voidaan saada aikaan ruokapöydän ja työpisteen valaisimilla, pelkillä työvalaisimilla tai kaapistojen päälle asennetuilla valaisimilla, joiden valo heijastuu epäsuorasti katon kautta. Mitä enemmän keittiöön myös saadaan luonnonvaloa sen parempi. Sekä liian hämärä että liian kirkas valo haittaavat värien ja yksityiskohtien näkemistä.

Keittiön valaisimia hankkiessa kannattaa miettiä valaisten puhdistettavuus. Keittiössä usein tulee roiskeita ja ruuanlaitossa syntyvät höyryt luovat oman hankaluutensa puhdistamisen kannalta. Tiskialtaan ylle sekä kuivauskaapin alle tulee asentaa roiskesuojattu valaisin.

Suositut led-valaisimet kuluttavat vähemmän sähköä kuin halogeenit tai hehkulamput. Valmiina nauhana ne voidaan asentaa helposti vaikka yläkaappien valolistaan.

Keittiössä myös valon värillä ja Kelvinillä on väliä. 3000 K värilämpötila saa ruuan näyttämään houkuttelevammalta ja tilan lämpöiseltä, joten tämä Kelvin voimakkuus on omiaan keittiöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti