sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Ergonomia keittiössä


Keittiön toiminnallisen suunnittelun lähtökohtana on keittiössä tehtävä työ ja sen vaatima tila.

Tavallisimpia keittiön käyttötarkoituksia ovat ruoanvalmistus, ruokailu, ruoan varastointi, leipominen, astioiden pesu, astioiden säilytys ja talousjätteiden lajittelu.

Kullekin edellä mainituista toiminnoista varataan oma tilansa. Näin muodostuvat keittiön työpisteet, joiden läheisyyteen varataan kaikki tarvittavat laitteet ja varusteet.

Myös työpisteiden sijainti toisiinsa nähden tulee miettiä tarkasti. Keittiön tehokolmio (liesi –vesipiste – kylmälaitteet) tulee huomioida!

Keittiön tärkein työtila on lieden ja vesipisteen välissä, sillä siinä työskennellään suurin osa ruoanlaittoajasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti